Lisa Portengen – voor al uw professionele lezingen

Dat wil ik ook! Sterker nog: dat kan  ik ook. En  ooit ga ik het doen.

Dat waren mijn eerste gedachten toen ik zo’n 3 jaar geleden Lisa Portengen als dagvoorzitter bij een congres op het podium zag staan. Ze bekleedde tijdens het Management Support Congres de dubbelrol van Gastspreker en van Dagvoorzitter. Ik haal me het beeld zó weer voor de geest. Om vervolgens haar gestalte door die van mijzelf te verwisselen. Typisch gevalletje van wishful thinking en/of visualisatie.

Inmiddels hoef ik niet meer te dagdromen. Ik heb nu mijn eigen lezingen en ben niet alleen als spreker, maar ook als dagvoorzitter te boeken. Wat heeft Lisa Portengen daar dan nog mee te maken? Ik kwam op een gegeven moment – toeval bestaat niet – een advertentie tegen voor haar dagprogramma: Maak met mij jouw lezing. Onder begeleiding van Lisa en haar regie-assistente ben ik – na de nodige voorbereiding  – aan de slag met mijn eigen lezing.

Oefenen, schrappen, schrappen, schrappen, bijschaven, nog meer oefenen, tikkeltje links, beetje naar rechts, gedurende de dag krijgt je verhaal steeds meer vorm. Onder regie van Lisa en voor je mededeelnemers als het publiek krijg je de smaak te pakken. Nu het format van de eerste lezing staat, zijn de tweede en derde lezing ook redelijk rap gerealiseerd.

Had ik dat nou niet op eigen kracht kunnen doen? Had ik daar nou écht een professional voor nodig? Ja! Tuurlijk ben ik inmiddels heel ervaren in het geven van colleges en draai ik echt mijn hand er niet meer voor om om voor een groep een praatje te houden. Kom maar op met die zeepkist. Ik ga er wel op staan en houd wel een lullepot.

Maar dit is echt andere koek. Bovendien: het is gewoon goed om je bij te laten staan door professionals die beter zijn dan ik. Zij hebben er verstand van, dus niet eigenwijs zijn en luisteren naar de meester. Dat was op zich al weer een belevenis.

Benieuwd naar mijn lezing? Binnenkort volgt er meer informatie.